Wat je moet weten over lean manufacturing

Lean manufacturing is een term die tegenwoordig veel terugkomt in de productie- en bouwsector. Het is gericht om processen zo optimaal mogelijk te organiseren dat er geen ‘verspilling’ meer plaatsvindt. In deze blog vertellen we wat jij als technisch expert zeker moet weten over lean manufacturing.

Japanse oorsprong

Lean manufacturing vindt zijn oorsprong in de auto-industrie en meer bepaald bij de Japanse autofabrikant Toyota. Toyota vond dat alleen bedrijfsprocessen die door de klant worden betaald, nuttig zijn. Dit inzicht vormde de basis van de lean filosofie. Met een zogeheten ‘leanproces’ optimaliseerden ze alle stappen in het productieproces tot de kern. Nadien volgden nog heel wat andere bedrijven over zowat alle mogelijke sectoren

Wat is de kern van lean manufacturing?

Door de verspilling in productieprocessen te beperken, gaan de kosten van de productie omlaag. Door het verlagen van de kosten verhoogt het bedrijf vervolgens het rendement. Belangrijk is echter dat noch de kwaliteit van de producten, noch de service naar de klanten, noch de medewerkers hieronder lijden. Dat is de basisfilosofie. Hoe pak je dit aan? Met de 4 P’s: philosophy, process, people (& partners) en problem solving.

  • Philosophy: de filosofie van een bedrijf is gebaseerd op het toekomstbeeld dat het nastreeft, haar omgeving en klanten. Deze filosofie moet in het hele bedrijf, in de reclame en in de producten worden uitgedragen.
  • Process: het proces van het bedrijf is dynamisch. Voortdurend moet je bedrijfsprocessen beoordelen en aanpassen. Verspilling moet hierbij worden tegengegaan, bijvoorbeeld op vlak van voorraad, transport of productie.
  • People & partners: werknemers vormen een belangrijke factor in het bedrijf. Ze beïnvloeden de productie en dragen de filosofie uit. Binnen lean manufacturing wordt daarom hard ingezet op opleidingen om werknemers lean te laten denken, samen te werken en initiatief te nemen
  • Problem solving: het oplossen van problemen is misschien wel de belangrijkste pijler. In elk productieproces ontstaan problemen. Het bieden van snelle oplossingen is cruciaal. Bij het oplossen van deze problemen moet aandacht worden besteed aan ideeën en verbetervoorstellen die de werknemers naar voren brengen én op de lange termijn werken.

Waar wordt lean manufacturing toegepast?

Lean manufacturing werd in eerste instantie in veel productiebedrijven toegepast. Stilaan is het echter in zowat elke denkbare sector actief. Als technisch of bouwkundig expert is de kans dan ook zeer groot dat je ermee in aanmerking komt. En als het nog niet bestaat, kan je het toch gewoon introduceren?

Ben jij klaar voor een eerste of nieuwe carrière uitdaging in een technische of bouwkundige sector? Op maat van jouw talent en wensen zoekt VIZIR naar het juiste bedrijf. Reageer op één van onze vacatures of laat je gegevens achter via het contactformulier.