Welke job kiezen als pas afgestudeerd technisch talent?

Uit cijfers van het Departement Onderwijs en Vorming blijkt dat het aantal studenten in een technische richting dat jaarlijks afstudeert, de voorbije tien jaar steeg. Toch is er elk jaar een structurele schaarste op de arbeidsmarkt om technische of bouwkundige jobs in te vullen.

Al in je opleiding kan je kiezen uit een waaier aan specialisaties. Voor elke studierichting zijn er tientallen carrièremogelijkheden. In deze blog wijzen we je graag in de richting van een aantal jobs die perfect matchen met pas afgestudeerd technisch talent.

  • Assistent projectleider: als assistent projectleider ben je mee verantwoordelijk voor één of meerdere projecten vanaf de ontwerpfase tot het einde ervan. Vaak start je met een briefing om op basis daarvan een concept of voorstel op te stellen. Daarna wordt dit concept uitgewerkt om uiteindelijk gerealiseerd te worden. Als projectleider kom je veel in contact met je klanten, ontwerpers en leveranciers.
  • Calculator: als junior calculator sta je in voor de kostprijsberekening en het opstellen van offertes. Je interpreteert de lastenboeken en schema's. Je bepaalt bovendien mee de materiaalkeuze en werkt de kostprijs uit voor de gebruikte materialen, montagetijden en engineering.
  • Projectingenieur: als junior projectingenieur ben je mee verantwoordelijk voor het ontwerpen, begeleiden en implementeren van projecten. Ook de voorbereiding en de follow-up van de investeringsdossiers behoren vaak tot jouw taken. Net als het analyseren en oplossen van productieproblemen.
  • Tekenaar – ontwerper: als junior tekenaar of ontwerper ga je meestal aan de slag bij bedrijven die bijvoorbeeld machines of elektrotechnische installaties maken. Jouw tekeningen zijn de basis van het ontwerp voor deze installaties. Je beschikt over een uitgebreide technische kennis, maar werkt ook klantgericht, kwaliteitsbewust en kostenbewust.
  • Service Engineer: als junior service engineer werk je vaak op locatie. Je helpt technische installaties installeren, repareren en onderhouden. Dit kan zowel voor werktuigbouwkundige systemen, computernetwerken als petrochemische installaties.
  • Automation engineer: als junior automation engineer maak je functionele en/of technische analyses op voor automatiseringsprocessen. Deze oplossingen programmeren, implementeren, testen en opvolgen behoort tot jouw takenpakket.
  • Sales engineer: als junior sales engineer combineer je technische bagage met commerciële feeling. Je ondersteunt de verkoopafdeling van een bedrijf, maar bent ook op de hoogte van de wensen en klachten van klanten en zorgt voor concrete oplossingen.
  • Stabiliteitsingenieur: als junior stabiliteitsingenieur ben je een onmisbare partner voor elk bouwproject. Je berekent of het ontwerp van de architect technisch haalbaar is, brengt de kostprijs van de draagstructuur in kaart en stuurt bij indien nodig.

Naast deze 8 startersjobs zijn er uiteraard nog heel wat andere knelpuntberoepen die perfect passen bij iedereen met een interesse voor techniek. Op maat van jouw talent en wensen zoekt VIZIR naar het juiste bedrijf.

Ben jij klaar voor een eerste of nieuwe carrière uitdaging in een technische of bouwkundige sector ? Reageer op één van onze vacatures of laat je gegevens achter via het contactformulier.