Een job als calculator saai? Het tegendeel is waar!

“Eentonig, weinig sociaal contact of geen variatie”, het zijn vooroordelen die we vaak horen bij vacatures als calculator. Maar klopt dit wel? Wij zetten vandaag de functie van calculator in het VIZIR en vegen de vooroordelen voor eens en altijd van de baan.

Niet elke job heeft een attractieve functietitel. Meer zelfs, sommige potentiële kandidaten worden er zelfs door afgeschrikt. De job titel ‘calculator’ is er bijvoorbeeld zo eentje. Er komen heel wat vooroordelen bovendrijven wanneer iemand zich deze job probeert voor te stellen. Gelukkig berusten de meeste louter op foutieve info.

Eén ding is zeker: een wandelende rekenmachine ben je al zeker niet, maar wat doet een calculator dan wel? Iets waar we in deze blog helderheid over scheppen.

Wat zijn de concrete taken van een calculator?

Calculators vind je in de meest uiteenlopende sectoren: van bouw, industrie, technieken tot engineering. Cijfers zijn natuurlijk een belangrijk aspect in deze job. Een calculator berekent de kostprijs van een bepaald project. Hierbij onderzoekt hij of zij hoeveel materiaal er nodig is en wat het totale kostenplaatje zal zijn.

Maar het gaat veel verder dan dat. Als calculator ben je in principe de pre-engineer van een project. Jij bepaalt de financiële en technische haalbaarheid van het dossier. Is het voldoende winstgevend? Zijn we niet te duur t.o.v. onze concurrent? Deze verantwoordelijkheid ligt in jouw handen en jij zorgt er dus voor dat het project vanaf het begin een vliegende start neemt.

Ook het aanvragen van een offerte of het opstellen van een begroting behoren tot het takenpakket. Er komen dus heel wat skills, uitdagingen en verantwoordelijkheden kijken bij deze job. Een specifieke lijst vind je terug in onze andere blog: https://www.vizir.be/tips-en-nieuws/welke-skills-heb-je-als-calculator-nodig/

De voordelen

Al overtuigd dat deze job geen one-trick pony is? Als dat nog niet het geval is, lees dan snel verder.

Zoals je merkt, gaat de job van calculator hand in hand met termen als ‘variatie’ en ‘verantwoordelijkheid’. Elk project is anders en biedt nieuwe, boeiende uitdagingen. Daarbovenop is bij deze job steeds een goede work-life balans verzekerd. Wist je trouwens dat het gebrek hieraan één van de hoofdredenen om van job te veranderen? Je leest er meer over in onze blog: https://www.vizir.be/tips-en-nieuws/waarom-technische-bouwkundige-bedienden-veranderen-van-job/ .

Je werkt samen met o.a. projectleiders, opdrachtgevers, architecten, onderaannemers en leveranciers. Contacten onderhouden en teamwerk zijn dus cruciaal. Hierdoor ben je ook altijd op de hoogte van de laatste nieuwe technieken en methodes. Dus als je dacht dat een calculator een lonely wolf was, think again!

Nog een extra leuk weetje: calculator staat steevast aan de top in de lijst van knelpuntberoepen. In elk bedrijf ontvangen ze je met open armen. Van een architectenbureau tot de overheid, de jobplaatsen zijn enorm divers. Ook zijn er veel mogelijkheden tot specialisaties.

Begint het al te kriebelen? Zie je jezelf een carrière uitbouwen in de boeiende wereld van de calculators? Aarzel niet en laat je gegevens achter op onze website. Wij gaan op zoek naar de gepaste job voor jou!