Waarom technische bouwkundige bedienden veranderen van job

Als recruiter voeren we met VIZIR maandelijks gesprekken met vele kandidaten. Wij zien dan ook duidelijk een aantal redenen terugkomen waarom technische bouwkundige bedienden willen veranderen van job. In deze blog lichten we graag toe wat de meest voorkomende oorzaken zijn.

Ben jij een bedrijf op zoek naar een technisch of bouwkundig profiel? Dan is VIZIR jouw partner. Van ingenieurs, tekenaars, calculators, projectleiders, productiemanagers tot projectmanagers: voor verschillende disciplines en sectoren kan je ons inschakelen.

Als recruiter houden we dagelijks interviews met technische bouwkundige bedienden die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Dat zorgt ervoor dat we een goed beeld hebben van de vraag en aanbod op de jobmarkt, maar ook snel kunnen inschatten wat sterke kandidaten zijn. Bovendien weten we hierdoor waarom mensen bij een bedrijf willen blijven of juist niet. Soms is dat omwille van één duidelijke reden. Vaak is het een samenloop van meerdere zaken. We sommen ze hieronder graag op.

Afstand of file

De files worden alleen maar erger. De metropolen van Brussel en Antwerpen vormen de schrik van veel kandidaten. Verhalen van werknemers die meer dan 3 uur per dag in de auto zitten van en naar hun werkplaats is dagelijkse kost. Lig jij als bedrijf dus in een filevrije omgeving? Dan heb je een duidelijk streepje voor.

Work-life balance

Er zijn veel jobs voor technische en bouwkundige bedienden waar de work-life balance verstoord is. Amper tijd voor hobby’s, familie of vrienden wreekt zich vroeg of laat altijd. Als bedrijf de nodige aandacht hieraan besteden, is een groot pluspunt.

Flexibel werken

Pure nine-to-five jobs zijn niet gegeerd bij technische en bouwkundige experts. Flexibele start- en einduren, mogelijkheden tot thuiswerk, vakantieregelingen op maat, enzovoort zorgen dat medewerkers hun professionele leven beter kunnen afstellen op hun privéleven. Het geeft de nodige ademruimte voor een samenwerking op lange termijn.

Verschillende visie

De visie en de missie zijn een belangrijke vorm van inspiratie voor medewerkers. Het geeft weer wie je bent als organisatie, waar je voor staat en waar je in de toekomst naartoe wilt. In veel bedrijven is dit niet duidelijk geformuleerd of worden medewerkers niet betrokken bij het opstellen ervan. Nochtans erg belangrijk om betrokkenheid te creëren, want anders ontstaan er vaak verschillen en groei je uit elkaar.

Te weinig uitdaging

Technische bouwkundige bedienden zijn vaak profielen die zoeken naar oplossingen en verbeteringen, die mee willen denken met jouw bedrijf. Als zij continu dezelfde activiteit uitvoeren, begint deze routine stilaan te knagen en komen ze in de ‘dagelijkse sleur’ terecht. Nieuwe projecten, extra verantwoordelijkheden, een breder takenpakket, ... zorg voor voldoende uitdaging.

Onduidelijke bedrijfsstructuur

Veel werknemers zien tussen het bos de bomen niet meer: wat wordt er van hun verwacht, aan wie moeten ze rapporten, wat zijn kerntaken en wat niet, ... Ze verliezen zich met andere woorden in een onoverzichtelijke bedrijfsstructuur. En dat is nefast voor hun engagement.

Afspraken niet nakomen

Goede afspraken maken goede vrienden. Dat klopt evengoed in een professionele context. Afspraken rond mogelijkheid tot inspraak, thuiswerk, loonsverhoging, bonussen, vakantiedagen, ... Als je ze maakt, moet je ze ook nakomen. Zo niet wordt het vertrouwen van je werknemers beschadigd.

Te weinig waardering

Een schouderklopje, een complimentje of dankwoordje tenslotte: het lijkt iets alledaags maar maakt een groot verschil. Heel wat kandidaten missen dit in hun job of bedrijf. Een positieve cultuur creëren en waardering tonen, is dus zeker aan te raden.

Als recruiter proberen we de verschillende pijnpunten van kandidaten in kaart te brengen. En langs de andere kant samen met jou de jobinhoud te bespreken en de bedrijfscultuur en de werkomstandigheden te leren kennen. Met deze info op zak stellen we enkel die mensen voor waarvan we overtuigd zijn dat ze een meerwaarde betekenen voor jouw bedrijf.

Lees hier waarom samenwerken met een technisch recruiter voordelig kan zijn voor jouw bedrijf. Meer info over onze aanpak? Of samenwerken? Neem dan snel contact via jonathan@vizir.be of 0493 86 85 39.