Technische bedienden overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen

Uit een recente studie van de VDAB blijkt andermaal dat werkgevers grote problemen ervaren met het vinden van geschikt personeel. Zeker als het gaat over technische bedienden. Ontdek je toch die ene witte raaf, hoe overtuig je hem of haar dan om voor jouw bedrijf te kiezen? In deze blog delen we graag een aantal praktische tips.

Het aantal beroepen waarbij werkgevers het moeilijker hebben om geschikte werknemers te vinden neemt jaar na jaar toe. Zeker de zoektocht naar technisch personeel blijft ronduit problematisch. Dit wordt duidelijk in de jaarlijkse VDAB-analyse van de knelpuntberoepen. Meer dan de helft van de top tien aan knelpuntberoepen betreft een technische functie: van technicus industriële installaties over werfleider/conducteur bouw tot onderhoudsmecanicien.

De zeldzame witte raaf die soms passeert, wil je natuurlijk niet laten vliegen. Laat staan terecht zien komen bij je klanten, concurrenten of leveranciers. Maar hoe ga je technisch talent overtuigen om voor jou te kiezen? Wij lijsten graag 7 concrete tips op.


 1. Kijk verder dan de CV
  De CV van een kandidaat geeft maar een beperkt of eenzijdig beeld. Het is een stukje papier dat zelden de echte verwachtingen of drijfveren van de persoon erachter bevat. Deze kan je dus best achterhalen in een persoonlijk gesprek. Lees ook zeker deze blog over de belangrijkste redenen waarom technische en bouwkundige bedienden van job veranderen.

 2. Profileer je bedrijf met duidelijke USP’s
  Een potentiële werknemer kan je vergelijken met een potentiële klant: het vraagt heel wat overtuigingskracht om ze voor jou te laten kiezen. Onderscheid je dus van concullega’s met duidelijke USP’s of Unique Selling Points. Wat zijn je sterktes? Wat maakt je uniek? En waarom moeten ze voor jou kiezen? Het antwoord op deze vragen, moet je helder formuleren en zo veel mogelijk uitspelen.

 3. Schrijf een dynamische functieomschrijving
  Wanneer je vacatures uitschrijft, moet je rekening houden met de 70/30-regel. 70% van de vacaturetekst is statisch: wie je bent als bedrijf, wat je doet en wat je waarden zijn. Dit is hetzelfde voor elke nieuwe medewerker. 30% is echter dynamisch en volledig op maat van het profiel dat je zoekt. Denk goed na welke skills, kennis, ervaring, ... echt noodzakelijk zijn om de job goed uit te voeren. Dit takenpakket breid je vervolgens uit met specifieke troeven die voor de kandidaat zeer interessant zijn.

 4. Plan een kennismaking met de werkvloer
  Een goed sollicitatiegesprek verloopt vlot, gemoedelijk en professioneel. Als HR-manager of zaakvoerder heb je soms meteen het gevoel: “Dit is de persoon die we zoeken!”. Doe echter niet te snel een loonvoorstel, denk na over je beslissing en plan een kennismaking in met de directe leidinggevenden en/of de collega’s. Nog steeds overtuigd? Ga er dan 100% voor.

 5. Maak goede afspraken
  Twee van de meest voorkomende reden waarom technische bedienden een nieuwe job zoeken is het niet nakomen van afspraken en te weinig uitdaging of toekomstperspectief. Bespreek dus op voorhand de groeimogelijkheden en overleg de mogelijkheden tot inspraak, thuiswerk, loonsverhoging, bonussen, vakantiedagen, ... En vooral: kom de gemaakte engagementen na.

 6. Creëer een win–win situatie
  De relatie tussen een werkgever en werknemer moet altijd een win-win situatie zijn. Beide partijen verbinden hun lot op lange termijn aan elkaar en hopen er beter van te worden. Probeer in kaart te brengen welke wins je kan bieden of hoe je voor potentiële problemen een oplossing kan bieden.

 7. Blijf altijd geloofwaardig
  Zorg voor zekerheid. Stippel een helder toekomstvisie uit en communiceer ze. Geen holle verkooppraatjes of onrealistische ambities, maar blijf altijd geloofwaardig. Hierdoor gelooft de werknemer in jouw bedrijf en een sterk geloof... dat kan bergen verzetten.Om af te sluiten, geven we nog één heel belangrijke tip mee: beperk je tijdens de sollicitatieprocedure niet tot die ene witte raaf. Heb je de optie om meerdere kandidaten te spreken? Doen! Zo heb je steeds een plan B.

Hiervoor kan je steeds samenwerken met een technisch recruiter zoals VIZIR. Wij ondersteunen je graag op een professionele en flexibele manier. Hiermee verhoog je niet alleen de instroom van kandidaten, maar ook de kans om de geschikte kandidaat te vinden. Nog niet overtuigd? Ontdek de voordelen om samen te werken met een technisch recruiter.